Tijdens de migratie cursus zijn we op een volgend theoretisch model gekomen, dat op iedere grotere machine moet kunnen draaien, zelfs op IDE of SATA disken:
Installeer ESX3 op de machine. Wijs alle extra dataruimte toe aan de service-console in een extra partitie (zoals /vmimages op ESX2 gebruikelijk is). Installeer en configureer de NFS server in de service-console. Hierbij moet je er op letten dat ook NFS over TCP werkt (standaard is alleen NFS over UDP). Exporteer de extra disk ruimte.
Nu kan je ESX opstarten maar die ziet in het geheel geen dataruimte. Nog niets aan de hand. Onder netwerking moet je er voor zorgen dat de vmkernel en de service-console op de zelfde virutele switch zitten. Bijvoorbeeld door extra nics of door ze gewoon bij elkaar op de switch te zetten. Als ze elkaar maar intern zien, anders gaat al het nfs verkeer 2 keer over de fysieke netwerk kaarten.
Laatste stap: gebruik de nfs-storage op de service-consol in de vmkernel en bouw hier je gasten op.
Suc6
PS1: Als je al een nfs-server hebt draaien, kan je die natuurlijk ook gebruiken. Omdat de vmkernel alleen nfs over tcp spreekt, moet je nfs-server dat beantwoorden.
PS2: In het bovenstaande kan je NFS vervangen door iSCSI door een software-iSCSI server in de service-console te installeren maar dat heeft veel meer voeten in de aarde. De service-console is gebaseerd op RH EL3 dus gebruik bij voorkeur sources die daarop zijn voorbereidt.
_________________
Pas op voor applicatie beheerders met schroevendraaiers...
donderdag 6 september 2007
ESX voor Thuis
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten